Executarea pensiei de întreținere

Executarea pensiei de întreținere
Executarea pensiei de întreținere este o provocare cu care mulți părinți se confruntă în situații de despărțire sau divorț. De multe ori, neplata pensiei de întreținere poate genera dificultăți financiare și emoționale pentru părintele cu care locuiesc copiii. Cu toate acestea, există soluții legale pentru a vă asigura că drepturile dumneavoastră și ale copiilor dumneavoastră sunt respectate.
Unul dintre cele mai mari obstacole cu care vă puteți confrunta în executarea pensiei de întreținere este neplata sau întârzierea plății din partea părintelui obligat. Aceasta poate afecta stabilitatea financiară și bunăstarea copiilor, iar consecințele pot fi pe termen lung.
Drepturile dumneavoastră și ale copiilor dumneavoastră trebuie apărate și respectate. Pentru a obține pensia de întreținere cuvenită, există pași legali pe care îi puteți urma:
  • Consultanță juridică, înainte de a demara orice acțiune, este recomandat să consultați un avocat specializat în dreptul familiei. Un avocat vă poate ghida în procesul de executare a pensiei de întreținere, explicându-vă procesul, drepturile și opțiunile legale disponibile.
  • Redactarea cererii de executare, avocatul dumneavoastră vă redactează cererea de executare a pensiei de întreținere. Aceasta trebuie să cuprindă informații relevante și să respecte prevederile legale în vigoare. La dosarul de executare silită trebuie atașate documente și înscrisuri necesare dovedirii creanței ( titlul executoriu, dovada unor eventuale plăți din partea debitorului).
  • Colaborarea cu executorul judecătoresc, Executorul judecătoresc este persoana împuternicită să efectueze executarea silită a pensiei de întreținere. El va depune dosarul de executare silita la instanța de executare pentru a obține încuviințarea executării, va face cercetări pentru a obține informații privind solvabilitatea debitorului – locul de muncă, venituri, bunuri în proprietate.
  • Urmărirea procesului de executare, pe parcursul procesului de executare silită, avocatul dumneavoastră va monitoriza evoluția cazului, verificând sumele încasate și asigurându-se că acestea sunt distribuite corespunzător.
În cazurile în care debitorul nu dispune de venituri suficiente sau bunuri urmăribile, avocatul dumneavoastră poate evalua și propune soluții suplimentare, cum ar fi cererea de plată esalonată a datoriei sau formularea unei plângeri penale pentru neîndeplinirea obligației de plată a pensiei de întreținere.
Într-o situație concretă cu care ne-am confruntat recent, o clientă ne-a prezentat o convenție notarială în care se stabilea suma de 2500 lei lunar cu titlu de pensie de întreținere. Cu toate acestea, tatăl copilului nu a respectat niciodată această obligație, susținând că are diverse cheltuieli pe care le face în timpul vizitelor și pe care le scădea din suma convenită.
Această situație a creat o mare instabilitate în viața mamei și a copiilor săi. Neplata regulată a pensiei de întreținere și fluctuațiile în achitarea sumei au generat o incertitudine financiară constantă. Mama se confrunta lunar cu grija de a-și asigura resursele necesare pentru a răspunde nevoilor copiilor și a acoperi cheltuielile esențiale, cum ar fi medicamentele, rechizitele școlare sau cheltuielile medicale.
Această instabilitate financiară nu afectează doar mama, ci și copiii în mod direct. Mama se confruntă cu lipsa unei predictibilități asupra sumei primite din partea tatălui, necesare asigurării întreținerii, ceea ce poate provoca stres și anxietate în ceea ce privește satisfacerea nevoilor de bază. Copiii au dreptul la un trai decent și la un mediu stabil și armonios, iar pensia de întreținere ar trebui să contribuie la asigurarea acestui drept.
 
În urma analizării convenției notariale am constatat că nu exista nicio prevedere care să permită tatălui să scadă suma convenită în funcție de cheltuielile personale, astfel că prin intermediul procedurii de executare silită, s-a recuperat pensia de întreținere neachitată de către debitor la care s-au adăugat toate costurile aferente recuperării acesteia, printre care onorariul de avocat și cel al executorului judecătoresc.
 
 
 

De ce să folosești newlaw.ro?

  • Cea mai mare comunitate de avocati din România!

  • Te punem imediat în legatură cu avocatul potrivit cererii tale!

  • Toate detaliile le stabilești cu avocatul tău!